Freediving Romania

Discipline in freediving

 

Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltarea Apneei (AIDA), înfiinţată în 1992 este federaţia internaţională care promovează scufundările în apnee (freediving). AIDA stabileşte standardele sportive, gestionează şi supraveghează concursurile şi recordurile de freediving (230 recorduri mondiale oficiate până în prezent) în disciplinele recunoscute şi omologate la nivel internaţional şi naţional.

Concursurile şi recordurile sunt organizate atât pentru probe masculine cât şi feminine. Cele opt discipline recunoscute AIDA sunt prezentate mai jos.

Greutate Constantă Neasistată (CNF) – în engleză  Constant Weight No-fins

Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă pe verticală folosind doar puterea proprie, fără utilizarea de echipamente de propulsie (labe, monofin), fără să se tragă de coardă şi fără să işi schimbe greutatea lestului pe toată durata scufundării. Această disciplină este considerată cea mai pură şi dificilă probă în care este nevoie de o coordonare perfectă între miscările de propulsie, egalizare, tehnică şi flotabilitate.  Actualele recorduri mondiale sunt de 90m adâncime pentru bărbaţi şi 62m pentru femei.

Greutate constantă (CWT) – în engleză Constant Weight

Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă cu echipament ajutător (labe de scufundări sau monofin), fără să se tragă de coardă şi fără să işi schimbe greutatea lestului pe toată durata scufundării. CWT este una dintre cele trei discipline luate în considerare pentru competiţiile internaţionale de echipa, împreună cu apneea statică şi apneea dinamică în bazin. Actualele recorduri mondiale sunt de 123m adâncime pentru bărbaţi şi 101m pentru femei.

Apnee Dinamică Neasistată (DNF) – în engleză Dynamic No-Fins

Disciplină de bazin – Freediver-ul înoată într-o poziţie orizontală sub apă încercând să acopere cea mai mare distanţă posibilă. Orice ajutoare de propulsie sunt interzise. O disciplină bazată foarte mult pe tehnică şi coordonare. Competiţiile ori recordurile DNF sunt recunoscute doar în bazin de minimum 25m lungime. Actualele recorduri mondiale sunt de 213m lungime (8 ½ lungimi de bazin de 25m!)  pentru bărbaţi şi 160m pentru femei.

Apnee Dinamică Asistată (DYN) – în engleză Dynamic with Fins

Disciplină de bazin – Freediver-ul înoată într-o poziţie orizontală sub apă încercând să acopere cea mai mare distanţă posibilă. Orice ajutoare de propulsie, altele decât labe sau monofin sunt interzise. Competiţiile ori recordurile DYN sunt recunoscute doar în bazin de minimum 25m. Actualele recorduri mondiale sunt de 250m lungime (5 lungimi de bazin olimpic de 50m sau 10 lungimi de bazin semi-olimpic!) pentru bărbaţi şi 214m pentru femei.

Apnee Statică (STA) – în engleză Static Apnea

Disciplină de bazin – Freediver-ul îşi ţine respiraţia cu căile respiratorii aflate complet sub apă şi corpul nemişcat pentru o cât mai bună şi lungă conservare a resurselor de oxigen. Este interzisă inspirarea de oxigen pur înainte de competiţie sau record. STA este una dintre cele trei discipline luate în considerare pentru competiţiile internaţionale de echipă. Actualele recorduri mondiale sunt de 11 minute şi 35 de secunde pentru bărbaţi şi 8 minute şi 23 de secunde pentru femei.

Apnee Liberă (FIM) – în engleză Free Immersion

Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă vertical fără utilizarea de echipamente de propulsie (labe sau monofin) dar poate, prin tragere, să se ajute de coardă.  Coborărea se poate face cu capul sau cu picioarele înainte, stilul ales fiind la latitudinea scufundătorului. FIM nu este o disciplină în concursurile pe echipe dar se practică la unele competiţii individuale. Actualele recorduri mondiale sunt de 112m adâncime pentru bărbaţi şi 90m pentru femei.

Greutate Variabilă (VWT) – în engleză Variable Weight

Disciplină de mare adîncime asistată mecanic – Freediver-ul coboară cu ajutorul unui balast şi urcă folosind puterea proprie fie prin tragere sau propulsie VWT este una din cele două discipline de mare adâncime care utilizează o “sanie” sau balast pentru coborăre. Dat fiind adâncimile mari şi tehnica necesară pentru această probă, se organizează rar concursuri şi recorduri pentru VWT. Actualele recorduri mondiale sunt de 142m pentru bărbaţi şi 123m pentru femei (record care rezistă din 2003!).

Fără Limite (NLT) – în engleză No Limits

Disciplină de mare adîncime asistată mecanic – Freediver-ul coboară şi urcă cu ajutorul unui dispozitiv la alegerea sa. Fără Limite este disciplina de adâncime absolută care prezintă numeroase probleme legate de sigurantă dat fiind adâncimile actuale realizate. Recordurile mondiale actuale sunt de 214m pentru bărbaţi şi 160m pentru femei (record care rezistă din 2002!).


© Copyright 2023 | Brambling Design